درآمدهای حق عوارض صادراتی صرف هزینههای جاری میشود
بهرام شکوری عضو اتاق بازرگانی ایران:
🔹وجوه درآمدی حاصل از حق عوارض اغلب برای توسعه زیرساخت ها(بنادر، حمل و نقل ریلی و توسعه نیروگاهها) و تجهیزات فناوری هزینه نمیشود و اغلب برای هزینه های جاری کشور و تامین کسر بودجه صرف می شود که جفای بزرگی در حق تولید و صادرات کشور است.
🔹با توجه به افزایش قیمت های جهانی محصولات فولادی دولت مصوبه اخذ عوارض از محصولات صادراتی را با هدف تنظیم بازار داخل و تامین نیاز داخلی به تصویب رساند اما کارشناسان معتقدند هدف دولت از تصویب این مصوبه در روزهای پایانی سال منتفع شدن دولت از درآمدهای صادراتی همزمان با افزایش قیمت محصولات فولادی در بازارهای جهانی است.
🔹بورس کالای ایران محلی است که انواع مختلف کالاها و محصولات بویژه فولاد در آن عرضه و معامله می شود و مازاد محصولات مورد نیاز کشور پس از معامله نشدن در بورس کالا، صادر خواهد شد و از آنجا که دولت امکان صادرات را زا طریق بورس کالا ندارد شائبه درآمد زایی دولت از حق عوارض قوت بیشتری می گیرد.
🔹تنظیم بازار داخل هدف مصوبه اخذ عوارض صادراتی اعلام شده است اما این هدف کاملا بی اساس است و منطقی در آن وجود ندارد و نگاه دولت یقینا نگاه درآمدی به این بخش است.
🔹نگاه درآمدی و درآمدزایی دولت به صادرات محصولات فولادی نگاه صحیحی به صنایع معدنی و فولادی نیست چون نوسانات قیمتی محصولات معدنی ازجمله فولاد بسیار زیاد است و سوالی که مطرح می شود این است که آیا زمانی قیمت محصولات فولادی کاهشی است دولت با فعالان این حوزه همراهی می کند یا به آنها کمک مالی می دهد.