رشد صادرات فولاد بهرغم افت تولید! / برجام فولاد را تکان میدهد؟
صادرات فولاد ایران طی ۱۰ ماه نخست سال جاری افزایش یافت. این در حالی است که تولید فولاد طی همین بازه زمانی روند نزولی داشت. بسیاری از کارشناسان کاهش قدرت خرید مردم و انتظار برای احیای برجام را دلیل شکلگیری چنین روندی میدانند.
.
.
.
چرا صادرات فولاد افزایش یافت؟
اما چرا در عین کاهش تولید، صادرات فولاد افزایش داشت؟ در این زمینه یک عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: به دو دلیل تولید فولاد ایران کاهش و صادرات آن افزایش یافت. ابتدا باید اشاره کرد که در یک سال اخیر مصرف داخلی فولاد روند نزولی داشت.
رضا شهرستانی در گفتگو با تجارتنیوز توضیح داد: در حوزه پولی و مالی، دولت سیاست انقباضی را در پیش گرفت. از این رو پرداخت تسیهلات بانکی دستکم در این حوزه به حداقل خود رسید. از سوی دیگر، با رشد لجامگسیخته تورم مردم قدرت خرید خود را از دست دادهاند.
او در توضیح علت دوم نیز اظهار کرد: اکنون تمام شهروندان و فعالان اقتصادی، ازجمله سازندگان مسکن در انتظار نتیجه مذاکرات وین نشستهاند. به همین دلیل انجام پروژههای خود را به تعویق انداختهاند.
وی به کاهش تولید فولاد چین نیز اشاره و عنوان کرد: سیاستهای چین، بزرگترین صادرکننده فولاد، در این حوزه تغییر کرد. این کشور سیاست تمرکز بر کیفیت را با کاهش ۱۵۰ میلیون تنی فولاد در پیش گرفت. خود این اتفاق یک خلأ را در بازار جهانی ایجاد کرد.
شهرستانی ادامه داد: با بروز این خلأ، قیمت فولاد افزایش یافت. از این رو، سایر صادرکنندگان فولاد درصدد پرکردن جای خالی چین برآمدند. علاوه بر ایران، کشورهای دیگر هم این فرصت را از دست ندادند. بهعنوان مثال ترکیه هم تولید خود را نسبت به سال ۲۰۲۰، شش میلیون تن افزایش داد.
گفتنی است ایران در حالی موفق به افزایش صادرات فولاد خود شد که قطعیهای مکرر برق و گاز در این مدت ۱۱۰ کارخانه را به تعطیلی کشاند.