کمبود مواد اولیه؛ مصیبت بزرگ فولادسازان/ شاید ناچار به واردات شویم
قائم مقام سابق مجری طرحهای توسعهای ذوبآهن اصفهان تأکید کرد؛
کمبود مواد اولیه؛ مصیبت بزرگ فولادسازان/ شاید ناچار به واردات شویم
قائم مقام سابق مجری طرحهای توسعهای ذوبآهن اصفهان گفت: با ادامه ورود معدنیها به تولید فولاد و خامفروشی، ناچار به واردات مواد اولیه از هند و دیگر کشورها خواهیم شد.
سیروس موتمن در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه کمبود مواد اولیه مصیبت بزرگ ذوبآهن و دیگر فولادسازان کشور است، اظهار کرد: ممکن است برخی از فولادسازان همچون شرکتهای معدنی (گل گهر، چادرملو و …) مشکل تأمین مواد اولیه نداشته باشند، اما امروز ذوبآهن از این مزیت محروم است.
وی با اشاره به اینکه روسها در طرح اولیه جانمایی ذوبآهن اصفهان، سیستم کوره بلند را به دلیل مزیت منطقه اصفهان انتخاب کردهاند، افزود: یکی از دلایل جانمایی ذوبآهن در اصفهان، دسترسی به معادن بافق یزد برای تأمین مواد اولیه این شرکت بود، اما بعد از اینکه دولت معادن گل گهر و چادرملو و … را واگذار کرد، آنها نیز به دلیل داشتن مزیت معدن، تجهیزات تولید فولاد را نصب و از مزایای معدن مستقیماً استفاده کردند، در این شرایط اگرچه شاکله اولیه ذوبآهن اصفهان بهرهگیری از معادن بافق بود، اما این مجموعه بزرگ فولادی از این مزیت محروم شد و امروز تأمین مواد اولیه معضل بزرگی برای ذوبآهن اصفهان است.
قائم مقام سابق مجری طرحهای توسعهای ذوبآهن اصفهان یادآور شد: ذوبآهن زمانی که حدود ۵۰۰ هزار تن مواد سنگآهن در انبارهای خود داشت، برای کمک به معادن مازاد این مواد را در بیرون کارخانه انبار میکرد، اما امروز هیچ کمکی به ذوبآهن از لحاظ تأمین مواد اولیه نمیشود.
وی با تأکید بر اینکه فولاد کشور باید متولی مستقیم داشته باشد تا بسیاری از تصمیمات در آن سازمان گرفته شود، گفت: امروز یکی از دلایل مشکل تأمین مواد اولیه فولادیها این است که معادن ما اقدام به تولید فولاد کردهاند و این مجوز به آنها داده شده که با وجودی که معدندار هستند میتوانند تولید فولاد نیز داشته باشند، بنابراین آنها با توجه به مزیت داشتن مواد معدنی، فولادی هم شدهاند در این شرایط منبعی برای تأمین مواد اولیه شرکتهای بزرگ فولادی باقی نمیماند. امروز در ذوبآهن مواد اولیه به میزان کافی برای مخلوط کردن، همگن کردن و … موجود نیست.
وی درباره گفته مدیرعامل ذوبآهن اصفهان مبنی بر اینکه برای حل مشکل مواد اولیه شاید ناچار به واردات مواد اولیه شویم، گفت: متأسفانه در این مسیر با دوگانگی مواجه هستیم، چراکه در صورت واردات ناچار به تأمین محصول با قیمتهای جهانی و با ارز ۳۰ هزارتومانی هستیم، اما در داخل برای تولیدات فولادی نرخهای دستوری اعمال میشود، در این شرایط تولید محصول اقتصادی نخواهد بود و حتی به ضرر کشور است.
قائم مقام سابق مجری طرحهای توسعهای ذوبآهن اصفهان با اعتقاد بر اینکه دولت باید در اکتشافات اخیر خود معادنی که از نظر آهن در منطقه غنی هستند را در اختیار شرکتهای بزرگ فولادی قرار دهد تا از این مزیت بهرهمند شوند، گفت: زمانی که صادرات مواد آهنی به چین صورت میگرفت، بارها مخالفت خود را اعلام کردم، چراکه بر این باورم که معدنیها باید اجازه دهند مواد اولیه که امکان تبدیل آن به محصول با ارزشافزوده بالا وجود دارد، تولید شود تا مزیت نسبی برای کشور باشد، نه اینکه خام فروشی کنند.
به گفته موتمن، سالها قبل پیشبینی کرده بودم که با ادامه این رویه و خام فروشی، امروز دچار کمبود مواد اولیه شویم و ناچار به واردات مواد اولیه از هند و دیگر کشورها خواهیم شد.
وی درباره برخی پیشنهادات نسبت به تأمین مواد اولیه شرکتهای فولادساز از افغانستان و …، توضیح داد: دولت باید شرایط لازم را برای این موضوع فراهم کند، بهعنوان مثال در افغانستان معادن غنی با درصدهای بالا وجود که هنوز مورد استخراج قرار نگرفته و اگر دولت امکان استخراج از این معادن را از طریق ارتباطات سیاسی خود مهیا کند و سرمایهگذاری لازم در آن کشور صورت گیرد، شاید تا حدودی ذوبآهن بتواند مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کند.